امام صادق (ع) :
من ضامن برای کسی هستم که میانه روی می کند تا محتاج نگردد.
امام خامنه ای (مدظله):
مردم عزیزمان توجه داشته باشند که صرفهجوئى به معناى مصرف نکردن نیست؛ صرفهجوئى به معناى درست مصرف کردن، بجا مصرف کردن، ضایع نکردن مال، مصرف را کارآمد و ثمربخش کردن است. اسراف در اموال و در اقتصاد این است که انسان مال را مصرف کند، بدون اینکه این مصرف اثر و کارائى داشته باشد. مصرف بیهوده و مصرف هرز، در حقیقت هدر دادن مال است.
ازجمله نکاتی که مقام معظم رهبری درمبحث "اقتصاد مقاومتی" روی آن تاکید فراوان دارند،اصلاح الگوی مصرف است، ایشان مکررا" روی مدیریت مصرف تاکید دارندو راهکار جلوگیری از اسراف را در این مسئله تغییر الگوی مصرفمی دانند .از این سرگروه آموزشی مدیریت خانواده شهرستان دلفان بر آن شده بر حسب وظیفهو در جهت اجرایمنویات مقام عظمای ولایت ،برخی راهکار های ساده برای صرفه جویی و مدیریت در مصرف را جمع آوری و به حضورتان ارائه نماید ،امید است مفید فایده قرار گیرد.
مصرف کاغذ
1-از هر دو روی کاغذ استفاده کنید.
2-در فرستادن آگهی ها و اطلاعیه ها صرفه جویی کنید. به جای آن، تعدادی از آنها را در جاهایی که جلوی چشم قرار دارند نصب کنید، مانند چایخانه ها ،دستشویی ها،آسانسورها و...
3-در هر طبقه یا بخش،تابلوی اعلانات بگذارید و اطلاعیه ها و آگهی ها را روی آن بچسبانید.
4-در صورت دسترسی به شبکه ی اینترنت، برای اطلاعیه های درون سازمانی از پست الکترونیکی استفاده کنید. خرج بسیاری از این سیستم ها با صرفه جویی در کاغذ جبران می شود.
5-از کاغذ های باطله استفاده کنید. اگر گزارش های قدیمی، نامه ها یا هر کاغذ دیگر که یک رو سفید دارد، میتوانید آنها را تبدیل به کاغذ یادداشت کنید.آنها را به اندازه ی دلخواه خودببرید، به هم بچسبانید و دفترچه های کوچکی درست کنید.
1-در آشپزی سعی کنید که ظروف بزرگ را روی شعله های بزرگ و ظروف کوچک را روی شعله های کوچک بگذارید.
2- وقتی آب جوش می?آید برای ادامه? ی جوش آن می توان شعله را تا حد زیادی کم کرد. زیرا بالا بودن شعله کمکی به ادامه? ی روند آشپزی یا پخت نمی کند.
3-در صورت پخت و پز و استفاده از اتو و دیگر لوازمی که به صورت عادی گرمازا هستند حرارت تولیدی از شوفاژ و بخاری را کاهش دهید، حرارت حرارت است، مستقل از منبع آن .
4-پنجرهها از نظر صرفهجویی انرژی نقش حساسی دارند، چرا که حدود 30% از کل تلفات حرارتی ساختمان از پنجرهها صورت میگیرد،یک پنجره با شیشه تک جداره تقریباً 10 برابر یک دیوار عایقکاری شده هم اندازه خود تلفات حرارتی دارد.
5-لباسهای مناسب با فصل سرما را بپوشید.
مصرف برق در استفاده از لوازم خانگی:
الف )یخچال و فریزر :
1-این وسایل تقریباً یک پنجم انرژی را در خانواده مصرف می نمایند. مصرف انرژی این وسایل تا حد زیادی به این بستگی دارد که چه مقدار گرما به درون آنها نفوذ می کند ، که درمقابل بایستی با صرف انرژی بیشتر جبران گردد ، تا به برودت مورد نظر رسیده آنرا حفظ نماید .
2-پشت یخچال حداقل 20 سانت با دیوار فاصله داشته باشد.
3- تنظیم صحیح ترموستات یخچال وفریزر؛ لذاتوصیه می شود ترموستات فریزر را بین 15 تا 18 درجه سانتی گراد زیر صفر و درجه ترموستات یخچال را بین 3 تا 4 درجه بالای صفر تنظیم کنید.
4-غذای گرم داخل یخچال نگذارید.
5- هرچه برفک بیشتر شود مصرف انرژی نیز بیشتر می گردد . بنابراین برفک های یخچال و فریزر را بطور منظم و در مقاطع زمانی مناسب پاک نمایید .
ب )ماشین لباسشویی :
1- ماشین لباسشویی را بایستی همیشه با ظرفیت کامل بکار گرفت .
2- در زمان انتخاب و خرید ، توجه داشته باشید که ماشین لباسشویی به سیستم خودکار تعیین مقدار مناسب آب به ازای لباس مجهز باشد.
3- استفاده از لوله کشی آب گـرم محـل مسکـونی در ماشین لباسشویی درکاهش مصرف انرژی بسیار مفید است
4- سرعت سانتریفوژ اگر چه در قیمت تاثیر دارد ولی در مصرف برق تاثیری ندارد لذا چنانچه پس از شستشو به یک خشک کن نیاز دارید ، لازم است ماشینی با سرعت بیشتر از 800 دور در دقیقه را انتخاب کنید.
5- سعی نمایید در ساعات غیراوج بار یعنی ساعت 11 شب تا 6 صبح از دستگاه استفاده نمایید .
6- از لباسشویی وقتی استفاده کنید که لباس کافی برای شستن داشته باشید.
ج )کولر
1- ظرفیت برودتی کولرها باید متناسب با فضای مورد استفاده و شرایط آب و هوایی ( از لحاظ دما و رطوبت ) باشد و کولرهای بزرگتر تنها منجر به اتلاف انرژی الکتریکی می شوند.
2- برای جلوگیری از خروج سرما ، اطراف پنجره ها و درها را با نوارهای درزگیری عایق نمایید.
3- کانال کشی کولرها را از کوتاهترین مسیر انجام داده و حتماً می بایست بوسیله عایق کاری با پشم شیشه یا دیگر عایقها از هدر رفتن سرما در مسیر انتقال ، جلوگیری شود.
4- هرساله نسبت به تعویض پوشالهای کولر اقدام کنید و پیش از فصل گرما نسبت به سرویس آن اقدام نمایید .
5- نصب سایبان برروی کولرها در پشت بام ها در صرفه جویی انرژی موثر است .
6- حتی الامکان از سرمایش موضعی استفاده کنید ، یعنی دریچه فضاهایی که مورد نیاز نیستند را مسدود کنید ، با این کار زمان استفاده از کولر کاهش می یابد.
مصرف نان
1- انباشته شدن نان داغ قبل از سرد شدن، باعث تغییر حالت ظاهری، بیات شدگی زودرس، تسریع در کپک زدگی، تشدید ضایعات و ایجاد بیماری گوارشی می گردد.
2-در صورت تولید نان خشک آنرا آسیاب کرده و با اضافه کردن ادویه ها پودر سوخاری مطمئن و خوشمزه ای تهیه کنید و یا از نان خشک در مصرف آبگوشت استفاده نمایید.
3-برش نان به قطعات کوچک و نگهداری در فریزر به حفظ تازگی نان کمک می کند.
7- حتی الامکان بجای استفاده از خشک کن ماشین لباسشویی از هوای آزاد برای خشک کردن استفاده کنید.
مصرف آب
1- هنگام استحمام در فاصله بین شستن بدن و سر، لزومی ندارد که شیرآب به طور پیوسته باز باشد.برای دوش گرفتن در حمام، زمان بگیرید و آن را به کم تر از پنج دقیقه برسانید، با این روش ماهیانه حدود چهار هزار لیتر آب صرفه جویی خواهد شد.
2- بهتر است برای شستن سبزی ها ابتدا آن ها را در ظرفی خیس کنید و سپس آب بکشید.
3- لوله های آب منزل خود را عایق بندی کنید. عایق کاری لوله های آب گرم روشی است که هدر رفتن آب را قبل از خروج آبگرم کاهش می دهد.
4- آب خنک مورد مصرف خود را همواره در یخچال نگهدارید تا مجبور نباشید شیر آب را برای مدتی باز بگذارید تا آب خنک شود.
5- هرگونه اتلاف قابل توجه آب، شکستگی لوله ها و هدر رفتن آب در هر نقطه را بمرکزارتباطات مردمی (تلفن 122) اطلاع دهید.
6- هنگام شستن ظرفها، ابتدا ظرف مناسبی را نیمهپر از محلول آب و مایع ظرفشویی کنید و ظرفها را در آن بشویید و سپس زیر جریان آب، آبکشی کنید.
7- در باغچه خانه ، درختان ، بوته ها و چمن های بومی و مقاوم به خشکی که به آب کمتری نیاز دارند و تحمل ماه های گرم تابستان را دارند ، بکارید.
8-برای وضو گرفتن و مسواک زدن شیر آب را باز نگذارید .
9-به جای شستن همیشه حیاط ،سعی کنید با جارو کردن نظافت را رعایت کنید.
در پایان پیشنهاد می شود جهت مدیریت بهتر مصرف و مشارکت کلیه اعضای خانواده هر یک از اعضاء مخصوصا" کودکان مسئول مدیریت یکی از منابع شده و برای میزان صرفه جویی آنان تشویقی نیز در نظر گرفته شود .
>